Насочи острието към нискотарифните авиокомпании Министърът на транспорта в Париж: 10 евро за полет,

...
Насочи острието към нискотарифните авиокомпании Министърът на транспорта в Париж: 10 евро за полет,
Коментари Харесай

Франция обяви война на евтините самолетни билети, иска минимални цени в ЕС

Насочи острието към нискотарифните авиокомпании
Министърът на транспорта в Париж: 10 евро за полет, това повече не е допустимо

И Белгия поддържа предлагането

Да бъде въведена минимална цена на самолетните билети  в Европейски Съюз, с цел да бъдат понижени нездравословните излъчвания в  атмосферата. Това ще предложи на сътрудниците си в Евросъюза в околните дни министърът на превоза Клеман Бон. Той съобщи, че подема борба против дъмпинга, обвързван с околната среда, и че „ самолетни билети за 10 евро, това повече не е допустимо  в миг, когато  се прави екологичен преход ”.

Според Бон ултраевтините самолетни билети, предлагани от някои нискотарифни самолетни компании, “не подхождат на цената, която заплаща планетата ”. В изявление пред сп. “Нувел обсерватьор ” транспортният министър на Франция акцентира още, че с тази мярка ще бъдат защитени  “по-сериозните компании като националния транспортьор “Ер Франс ”. За момента Бон не показва каква би трябвало да бъде възможната минимална цена на самолетните билети за Европейски Съюз.

Всичко, което  ще накара авио компаниите да заплащат обективна част от разноските,  свързани с опазването на  околната среда, е нещо положително ”,  категоричен е Джон Ворт,  експерт в региона на пътуванията и основател на акцията “Влакове за Европа ”. Той обаче счита,  че казусът е по-скоро не в хората, които понякога хващат самолета  за уикенда в някоя друга европейска страна,  а в елита на постоянните пасажери. 

Във Франция едвам 2% от популацията прави половината полети,  се показва в проучване на неправителствената организация “Възможно ”.  15% от  британците купуват 70% от самолетните билети,  а 8% от нидерландците – 42%. Като  цяло 37% от европейците никога не са пътували извън родината си, демонстрира анкета в границите на съюза. Тази статистика не визира непосредствено въздушния превоз,  но дава визия за броя на жителите на Стария континент, които хващат самолета.

Доклад на организацията “Грийнпийс ” от  юли тази година пък разкрива, че билетите за трен в Европа са два пъти по-скъпи от полетите. Само 12 жп линии са оценени като бързи, надеждни и  по-евтини от самолетите при 112 съществени маршрута, оценени от природозащитниците. В същото време полетите основават към 12 пъти повече нездравословни излъчвания, в сравнение с еквивалентните пътувания с трен.

През май т.г. Франция забрани някои вътрешни  полети. Става дума най-много за такива, които могат да бъдат сменени от пътувания с трен, продължаващи до 2 часа и половина. В последна  сметка обаче заради обстоятелството, че влаковете не пътуват късно нощем, възбраната засегна единствено три маршрута – от летище “Орли ” в  Париж до Бордо, Лион и Нант. Заради тази нерешителност държавното управление понесе огромни рецензии от  страна на природозащитниците, че не прави задоволително за намаляването на излъчванията с парников резултат. 

Джон Ворт прибавя, че предлагането на интернационалните жп връзки към момента е прекомерно едва, което кара пасажерите да залагат на самолетите. “Ако желаете да отидете от Париж до Барселона или до Франкфурт, потенциалът на влаковете по тези линии е доста слаб ”, аргументира се той пред “Евронюз ”. И прибавя, че министър Бон не е правилен, когато твърди, че може да се купи самолетен билет за 10 евро.  

Минималните цени за еднопосочно пътешестване не са по-малко от 40-50 евро, казва последователят на влаковия превоз. Издания във Франция припомнят също, че рентабилността  на нискобюджетните самолетни компании се дължи в действителност на спомагателните такси и добавки, които вършат действителната стойност на билета много по-висока – като се стартира от избирането на място и се стигне до сервирането на вода на борда.

Много специалисти са на мнение, че решението е по-скоро в създаването на специална такса за често пътуващите и  премахването на междинните полети на къси дистанции. Във Англия от години се дискутира въвеждането на такса за постоянните пасажери. Тя би трябвало да се усилва съгласно повишаването на броя на полетите в течение на годината: нарастването е нищожно при първия полет и нараства с всеки идващ.

Германия също понижи вътрешните полети. “Ако пътувате от Щутгарт до Сингапур, само че единственият пряк полет е от Франкфурт,  германците ще ви накарат да изминете правата Щутгарт-Франкфурт с трен ”, продължава Ворт. Според него  проблемът е,   че някои  държави като Франция не разполагат с централизирана система. “Във Франция високоскоростните влакове са свързани единствено с полетите на “Ер Франс ”, до момента в който в Германия може да се хване трен и за полет на “Изи Джет ”, изяснява специалистът.

Неговото мнение е, че самодейността на Бон е доста но Макрон и от тактическа гледна точна не е най-хубавата. Той счита, че немският транспортен министър няма да е доста въодушевен, Испания и Нидерландия евентуално ще проявят по-голям интерес, а за останалите може единствено да се гадае. За момента само белгийският министър на превоза разяснява предлагането на френския си сътрудник.  “Споделям неговата позиция ”, съобщи пред изданието “Тренд танданс ” Жорж Гилкинет, като добави, че „ самолетните билети би трябвало по-добре да отразяват същинската стойност на това, което съставляват “. Гилкинет разгласи, че ще употребява идните си срещи с Клеман Бон, с цел да разиска по-подробно тематиката. Тя ще бъде сложена на масата в миг, когато 27-те страни членки не съумяват да стигнат до единодушие за налагане на наложителен най-малък налог върху керосина на самолетите, които изхвърчат от Европа.

Генералният шеф на “Райън еър ” Едуард Уилсън реагира доста враждебно по отношение на сходни ограничения за надзор на цените и  обяви, че те “са почтени за Северна Корея ”. Това се случи, когато преди 3 години Австрия разгласи, че желае да забрани евтините самолетни билети за приблизително към 40 евро на полет. Според ирландската самолетна компания сходни идеи са анти-потребителски и са поддържани от субсидираните от страните си авиокомпании.

Сега след изказването на Бон от “Райън еър ” оповестиха посредством представителя си, че се надяват Европейската комисия  да не позволи полетите да станат привилегия само за богатите.

Ворт има подозрения,  че френският транспортен министър по-скоро желае  да си направи реклама, в сравнение с  да промени нещата. “Международната реклама към възбраната на късите вътрешни полети във Франция беше голяма.  Но се оказа без никаква изгода. Макрон обаче завоюва от тази реклама. Страхувам  се, че Бон прави същото. И че действителното реализиране ще е със същия резултат ”, споделя основателят  на   “Влак за Европа ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР